Πώς να τοποθετήσετε σωστά τους φακούς επαφής
20-07-2021

Πώς να τοποθετήσετε σωστά τους φακούς επαφής

Η τοποθέτηση φακών επαφής μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά ας σας βοηθήσουμε! Διαβάζοντας το άρθρο και αφού παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο, θα ανακαλύψετε ότι είναι μια εύκολη διαδικασία.
Η χρήση ημερήσιων  ή μηνιαίων φακών επαφής μπορεί να είναι ευκολότερη από ό, τι νομίζετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή πρακτική.

Έτοιμοι? Λοιπόν πάμε!
Πριν τοποθετήσετε φακούς στο μάτι, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα έναν οπτομέτρη για τη σωστή εφαρμογή των κατάλληλων φακών επαφής για τις δικές σας ανάγκες.
• Το πρώτο βήμα κατά τη χρήση φακών επαφής είναι να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι για να αποτρέψετε τη βρωμιά, το λίπος και τα μικρόβια από το να εισέλθουν στους φακούς επαφής ή στα μάτια σας.
• Στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε τα χέρια με χαρτί ή πετσέτα χωρίς χνούδι. Διαφορετικά, το χνούδι από την πετσέτα μπορεί να μπει στον φακό, καθιστώντας δύσκολη και επίπονη την τοποθέτησή του στο μάτι.

Εάν έχετε διαφορετική συνταγή  στο κάθε μάτι  και φοράτε μηνιαίους φακούς επαφής, τότε είναι καλή ιδέα να συνηθίσετε να αφαιρείτε τους φακούς επαφής σας με την ίδια σειρά κάθε βράδυ. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν με το κυρίαρχο χέρι. Έτσι, εάν είστε δεξιόχειρες, ξεκινήστε με το δεξί σας μάτι και εάν είστε αριστερόχειρες ξεκινήστε με το αριστερό σας μάτι.

• Αφαιρέστε απαλά το φακό από τη θήκη και τοποθετήστε τον στην παλάμη σας. Εφαρμόστε μερικές σταγόνες διαλύματος φακού επαφής στον αφαιρεθέντα φακό και τρίψτε απαλά με το δάκτυλό σας σε κυκλική κίνηση. Χάρη σε αυτό, θα καθαρίσετε την επιφάνειά του.
• Στη συνέχεια, γυρίστε το φακό και επαναλάβετε το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο, και οι δύο πλευρές του φακού θα καθαριστούν.
• Πριν τοποθετήσετε το φακό επαφής, ελέγξτε για δάκρυα, σκισίματα ή ακαθαρσίες. Για να το κάνετε αυτό, κρατήστε απλώς το φακό στο φως.
Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε ότι ο φακός επαφής δεν είναι το εσωτερικό του έξω (Δεν είναι μέσα - έξω). Η μη σωστή τοποθέτηση του φακού μπορεί να ερεθίσει το μάτι καθώς δεν είναι καλά τοποθετημένος και τείνει να κινείται συχνά. Το σωστό σχήμα του φακού μπορεί να συγκριθεί με ένα μπολ με ευθείες άκρες. Εάν τα άκρα διευρυνθούν και καμπυλώνουν ελαφρώς, ο φακός είναι από μέσα προς τα έξω. Αλλά μην ανησυχείτε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τον γυρίσετε ανάποδα. Εάν είναι πολύ δύσκολο να διακρίνετε τις άκρες του φακού, υπάρχει άλλος τρόπος. Κρατώντας το φακό στο χέρι σας, κλείστε ελαφρά το χέρι σας, εάν ο φακός προσπαθεί να σηκωθεί, βρίσκεται στη σωστή θέση.
• Αφού βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι καθαρός και σωστός, μπορείτε να τον τοποθετήσετε στο δείκτη του κυρίαρχου χεριού σας. Προσέξτε να μην γρατσουνίσετε το φακό με τα νύχια σας, καθώς αυτό μπορεί να τον καταστρέψει.

Με το κυρίαρχο χέρι σας, κρατήστε το κάτω βλέφαρο με το μεσαίο δάχτυλο. Στη συνέχεια, με το άλλο χέρι, τραβήξτε προσεκτικά το πάνω βλέφαρο. Χρησιμοποιώντας το δείκτη σας, τοποθετήστε το φακό επαφής ομοιόμορφα πάνω από το μάτι. Μερικοί άνθρωποι προσθέτουν μια σταγόνα διαλύματος φακού επαφής στον φακό για μεγαλύτερη άνεση. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό βήμα, αλλά αν σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα όταν φοράτε τους φακούς σας, προχωρήστε.

• Προσπαθήστε να κοιτάξετε ελαφρώς προς τα πάνω μόλις  τοποθετήσετε το φακό επαφής σας. Στη συνέχεια, κλείστε για λίγο τα μάτια σας και βλεφαρίστε  μερικές φορές για να ευθυγραμμίσετε το φακό στη σωστή θέση.
• Στη συνέχεια επαναλάβετε για το άλλο μάτι. Εάν ρίξετε το φακό σε κάποια επιφάνεια ενώ προσπαθείτε να τον τοποθετήσετε στο μάτι, βεβαιωθείτε ότι έχει καθαριστεί σωστά πριν τον επαναχρησιμοποιήσετε. Εάν φοράτε μακιγιάζ, είναι καλύτερα να φοράτε πρώτα τους φακούς σας και μετά να εφαρμόζετε μακιγιάζ.

Τοποθέτηση χρωματιστών φακών επαφής.
Εάν θέλετε να βάλετε έγχρωμους φακούς επαφής, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με την τοποθέτηση φακών επαφής μίας χρήσης ή μηνιαίων. Με τη σωστή εφαρμογή, ο φακός επαφής πρέπει να παραμένει στη θέση του όλη την ημέρα. Εάν δεν είστε απολύτως άνετοι φορώντας τους φακούς σας, κλείστε ραντεβού με τον οπτομέτρη σας για να συζητήσετε τις επιλογές σας.

Δείτε το video εδώ