Φακοί επαφής & καλοκαίρι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
01-06-2020

Φακοί επαφής & καλοκαίρι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

To καλοκαίρι προχωράει, το θερμόμετρο ανεβαίνει και όλοι αναζητούμε λίγες σταγόνες δροσιάς σε θάλασσες και πισίνες. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε σχετικά με τη χρήση των φακών επαφής μας;

Παρακάτω αναλυτικός οδηγός επιβίωσης για ανέμελες και ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές.

 

 

1. Συντήρηση & Καθαρισμός: Το α και το ω στη σωστή και ασφαλή χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι είναι η καθαριότητα και η συντήρησή τους. Είναι σημαντικό να μην παραλείπετε το ξέπλυμα των φακών με το ειδικό υγρό καθαρισμού τόσο πριν τη χρήση τους, όσο και πριν την αποθήκευσή τους. Δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε σχολαστικά και τη θήκη μετά από κάθε χρήση, ενώ τουλάχιστον μία φορά το μήνα φροντίζουμε να την αντικαταστήσουμε. Ποτέ δεν ξαναχρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των φακών επαφής, το υγρό που ήδη υπάρχει στη θήκη από την προηγούμενη χρήση.

2. Πλύσιμο χεριών: Η εφαρμογή των φακών επαφής γίνεται πάντα με χέρια καθαρά και στεγνά, κατά προτίμηση σε απορροφητικό χαρτί που δεν αφήνει χνούδια.

3. Νερό βρύσης: Για το πλύσιμο και την αποθήκευση των φακών επαφής μας ποτέ δε χρησιμοποιούμε νερό βρύσης ή οποιοδήποτε άλλο υγρό (φυσιολογικός ορός, σάλιο) πλην του ειδικού διαλύμματος. Ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες οποιοδήποτε άλλο υγρό στοιχείο μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο και να προκαλέσει τη μικροβιακή κερατίτιδα, μία σοβαρή λοίμωξη των οφθαλμών.

4. Ύπνος: Ξέρουμε ότι το καλοκαίρι στις διακοπές μας χαλαρώνουμε και ξεφεύγουμε από τις καθιερωμένες συνήθειές μας. Ποτέ, όμως δεν κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής μας.