Πώς μπορείς να προστατεύσεις τα μάτια σου από το blue light (μπλε φως)
09-02-2023

Πώς μπορείς να προστατεύσεις τα μάτια σου από το blue light (μπλε φως)

To φαινόμενο της ψηφιακής κόπωσης των ματιών

Πόσο συχνά έχεις οθόνη μπροστά σου; Πόσες διαφορετικές οθόνες περνάνε μπροστά από τα μάτια σου καθημερινά; Smartphones, τηλεοράσεις, tablets, laptops, συσκευές e-books. Ο τρόπος ζωής μας έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να υποφέρουν από τη λεγόμενη “ψηφιακή κόπωση των ματιών μας”, γνωστή και ως “ασθενωπία”. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κούραση στα μάτια, ξηρά κι ερεθισμένα μάτια, ακόμα και πονοκέφαλο. 


Μπλε φως: τι είναι και γιατί μας επηρεάζει 

Το μπλε φως το εκπέμπει φυσικά  ο ήλιος. Το εκπέμπουν τεχνητά και οι ψηφιακές οθόνες, όπως οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, smartphones, αλλά και άλλες συσκευές στις οποίες τοποθετούμε για παράδειγμα λάμπες LED.

Το ορατό φως περιλαμβάνει μια σειρά διαφορετικών χρωματιστών ακτινών φωτός που περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ενέργειας. Το ηλιακό φως περιλαμβάνει όλες αυτές τις αποχρώσεις, ανάλογα με την ενέργεια και το μήκος κύματος των μεμονωμένων ακτινών. Αυτό το φάσμα χρωματιστών ακτινών φωτός συνθέτει το “λευκό φως” ή αλλιώς: ηλιακό φως. 

Αν, όλα αυτά ακούγονται περίπλοκα, να θυμάσαι κυρίως αυτό: Ο λόγος, της έντονης επίδρασης του μπλε φωτός στα μάτια μας είναι πως πρόκειται για έναν τύπο φωτός υψηλής ενεργειακής ορατότητας. Τι σημαίνει αυτό; Οι ακτίνες φωτός που έχουν σχετικά μεγάλα μήκη κύματος περιέχουν λιγότερη ενέργεια και εκείνες με μικρά μήκη κύματος έχουν περισσότερη ενέργεια. Το μπλε φως ανήκει στην τελευταία κατηγορία.

Παρότι το μπλε φως είναι απαραίτητο για να ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου μας, η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό μπορεί να δημιουργήσει ψηφιακή κόπωση ή ακόμα και να διαταράξει τον ύπνο μας.


Πώς λειτουργούν οι φακοί που προστατεύουν από το μπλε φως

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κούραση των ματιών μας από την έκθεση σε μπλε φως, υπάρχουν ειδικοί φακοί που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Τα βασικά τους οφέλη είναι: 

  • Προστασία από το μπλε φως, εμποδίζοντας την είσοδο  των κυμάτων του φωτός στο μάτι
  • Προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες
  • Καταπολέμηση της ψηφιακής όρασης, κόπωση, πονοκέφαλο και ξηροφθαλμία
  • Το φίλτρο θα εξαλείψει την αντηλιά και τις ελαφριές αντανακλάσεις φωτός
  • Βελτίωση της αντίθεσης και την καθαρότητας της εικόνας στις ψηφιακές οθόνες.
  • Το φίλτρο για το μπλε φως βοηθά στη βελτίωση του ύπνου, αφού το μπλε φως εμποδίζει το σώμα να παράγει μελατονίνη, η οποία συνήθως σε βοηθά να κοιμηθείς.
  • Θα βοηθήσει τα μάτια σου να χαλαρώσουν, επιτρέποντάς σου να αισθάνεσαι περισσότερη ενέργεια και λιγότερο ερεθισμό.


Ενημερώσου για τις επιλογές που σου προσφέρουν τα GrandOptical:

Επιλογές φακών:

Blue Filter, κόστος 30€

Φωτοχρωμικοί φακοί, προσφέρει γρήγορη προσαρμογή σε κάθε συνθήκη φωτισμού, κόστος 60€

Πολωτικό φίλτρο, βελτιώνει την αντίληψη των χρωμάτων και την αντίθεση καθώς και όραση χωρίς αντανάκλαση ιδανικό για την οδήγηση, κόστος 90€

Βαφή, προσφέρει 100% προστασία για πιο άνετη όραση σε εξωτερικούς χώρους, κόστος από 30€


Μπορείς να παραγγείλεις φακούς επαφής και σκελετούς οράσεως στο τηλέφωνο 2110120260 ή να μας στείλεις email στο info@grandvision.gr με την παραγγελία σου.