Πώς να αφαιρέσετε με ασφάλεια τους φακούς επαφής
20-07-2021

Πώς να αφαιρέσετε με ασφάλεια τους φακούς επαφής

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η αφαίρεση φακών επαφής είναι ευκολότερη από την εφαρμογή τους. Χρειάζεται σίγουρα λίγη εξάσκηση μέχρι  να το συνηθίσετε. Αυτό το άρθρο και το αντίστοιχο βίντεο θα σας δείξουν πώς να αφαιρείτε τους φακούς επαφής σας  αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
• Πριν αφαιρέσετε τους φακούς επαφής, θυμηθείτε να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας με σαπούνι για να τα καθαρίζετε από βρωμιά, σκόνες και τυχόν μικρόβια.
• Στη συνέχεια στεγνώστε τα με πετσέτα χωρίς χνούδι ή χαρτοπετσέτα. Τα χέρια σας πρέπει να είναι στεγνά, ώστε να μπορείτε να πιάσετε καλά το φακό.
Εάν χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενους φακούς και έχετε διαφορετική διόρθωση για κάθε μάτι, σας συνιστούμε να αφαιρείτε τους φακούς σας με την ίδια σειρά κάθε μέρα για να αποφύγετε την ανάμιξη του δεξιού και του αριστερού φακού. Το κόψιμο των νυχιών σας είναι επίσης σημαντικό. Πολύ μεγάλα νύχια  μπορούν να γρατσουνίσουν ή ακόμα και να σκίσουν τον φακό κατά την εφαρμογή  ή την αφαίρεση. Ωστόσο, εάν τα νύχια σας έχουν μεγάλο μήκος, πρέπει να εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας το πλαϊνό μέρος των  δακτύλων σας.
Οι φακοί επαφής αφαιρούνται καλύτερα ενώ στέκεστε μπροστά στον καθρέφτη.
• Για να αφαιρέσετε το φακό, κοιτάξτε προς τα πάνω και τραβήξτε προσεκτικά το κάτω βλέφαρο με το μεσαίο δάχτυλο του κυρίαρχου χεριού σας. Φέρτε αργά το δείκτη του χεριού σας κοντά στο μάτι σας μέχρι να αγγίξετε την κάτω άκρη του φακού. Σύρετε απαλά το φακό προς τα κάτω στο κάτω μέρος του ματιού. Πιέστε το φακό με τον αντίχειρα και το δείκτη σας και αφαιρέστε τον. Με το άλλο χέρι, μπορείτε να τραβήξετε το πάνω βλέφαρο για να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο για να αφαιρέσετε το φακό.
• Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για τον άλλο φακό. Μερικές φορές βοηθά να προσθέσετε μερικές σταγόνες λιπαντικού στο μάτι σας πριν αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας. Εάν έχετε ξηρά μάτια αφού φοράτε φακούς επαφής όλη την ημέρα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τα αφαιρέσετε. Κατάλληλες σταγόνες (ελέγξτε το φυλλάδιο για να δείτε εάν συνιστώνται συγκεκριμένες σταγόνες λιπαντικού για χρήση στον φακό), διευκολύνοντας την αφαίρεση των φακών επαφής σας.
• Αφού αφαιρέσετε τους φακούς επαφής από τα μάτια σας, πετάξτε τους ημερήσιους φακούς επαφής καθημερινά στον κάδο ή τοποθετήστε τους μηνιαίους φακούς στη θήκη φακών με το κατάλληλο υγρό καθαρισμού προκειμένου να γίνει ο καθαρισμός τους. Θυμηθείτε να μην αφήνετε ποτέ τίποτα να αγγίξει την άκρη του μπουκαλιού υγρού καθαρισμού καθώς αυτό μπορεί να μολύνει τους φακούς και τα μάτια σας.
Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να ξεχάσετε να αφαιρέσετε τους φακούς σας πριν τον βραδινό ύπνο, σας συνιστούμε να ρυθμίσετε μία υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας για να συνηθίσετε να τους αφαιρείτε.

 

Δείτε το video εδώ