Φακοί επαφής και COVID19
01-04-2020

Φακοί επαφής και COVID19

Οι φακοί επαφής είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση αντί της χρήσης γυαλιών οράσεως και ιδανική για αυτούς που χρησιμοποιούν και τα δύο και τους αρέσει να αλλάζουν εμφάνιση. Χάρη στους φακούς επαφής μπορούν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους σπορ ή χόμπι.

Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε τη χρήση των φακών επαφής εξαιτίας της πανδημίας, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουμε συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για το πως θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια τους φακούς επαφής μας.

1. Πρώτα απ’ όλα πλένουμε πάντα πολύ καλά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι,

τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, έπειτα τα στεγνώνουμε καλά με καθαρή πετσέτα. Η πετσέτα αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το σκοπό αυτό και να την αλλάζουμε με νέα, καθαρή τακτικά (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).

2. Δεν πρέπει να αγγίζουμε τα μάτια μας και την γύρω περιοχή από τα μάτια με τα χέρια μας.

Ξέρουμε ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να αντισταθούμε, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι και λόγω συνήθειας. Δυστυχώς, στα μικρόβια αρέσει να κολλάνε πάνω στα χέρια μας και από εκεί μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στα μάτια μας . Εάν έχετε κουρασμένα μάτια και θέλετε να τα τρίψετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό χαρτομάντηλο, το οποίο θα πρέπει να πετάξετε αμέσως μετά τη χρήση του.3. Δεν χρησιμοποιούμε υγρά συντήρησης φακών επαφής μετά τη λήξη τους.

Μετά τη λήξη του το υγρό δεν εκπληρώνει πλέον το ρόλο του, π.χ. δεν μπορεί να απολυμάνει τους φακούς επαφής που τοποθετούμε σε αυτό. Προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό βρύσης για το ξέπλυμα ή την αποθήκευση των φακών επαφής.
4. Διατηρήστε καθαρή τη θήκη των φακών επαφής.

Θυμηθείτε να ξεπλένετε τη θήκη με υγρό συντήρησης και απολύμανσης φακών επαφής κάθε φορά που βάζετε τους φακούς επαφής στα μάτια σας και να αφήνετε τη θήκη ανοικτή ώστε να στεγνώσει. Το στέγνωμα της θήκης όταν δεν είναι μέσα σε αυτήν οι φακοί επαφής είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί τα μικρόβια δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε περιβάλλον που δεν έχει υγρασία. Αποθηκεύστε τους φακούς επαφής σας, πάντα στη θήκη τους, με το υγρό συντήρησης, σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, χωρίς πολύ ζέστη.