ΕΟΠΥΥ: Η διαδικασία αποζημίωσης για γυαλιά οράσεως εύκολα και γρήγορα!
05-02-2023

ΕΟΠΥΥ: Η διαδικασία αποζημίωσης για γυαλιά οράσεως εύκολα και γρήγορα!

 

Η σωστή χρήση γυαλιών οράσεως είναι αρκετά διαδεδομένη στις μέρες μας, αναβαθμίζει την καθημερινότητά μας, αλλά κυρίως προστατεύει μία από τις βασικές μας αισθήσεις - την όρασή μας. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ βρίσκουν δύσκολη τη διαδικασία απόκτησής τους, καθώς δεν γνωρίζουν τον τρόπο αποζημίωσης και εάν αυτός θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στα GrandOptical, μπορείτε να βρείτε, μέσα από μια ευρεία γκάμα γυαλιών οράσεως, τον κατάλληλο σκελετό που θα καλύψει τις ανάγκες και την αισθητική σας, καθώς και δωρεάν έλεγχο όρασης από επαγγελματίες οπτομέτρες.

Μπορείτε να ζητήσετε από το εξειδικευμένο μας προσωπικό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αποζημίωσης από το ασφαλιστικό σας ταμείο ώστε να την ολοκληρώσετε, εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον, τα καταστήματά μας είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και παρέχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα για την χορήγηση γυαλιών οράσεως.


Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της αποζημίωσης και ποια τα ποσά:

Κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δικαιούται ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως (κρύσταλλα και σκελετό), κάθε 4 χρόνια ή ένα ζευγάρι φακών επαφής κάθε 2 χρόνια. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, καλύπτονται γυαλιά οράσεως με φακούς ασφαλείας (άθραυστα) κάθε 2 χρόνια.

Επιπλέον, προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας γυαλιά για τους ασφαλισμένους άνω των 40 ετών, όχι όμως δύο ζευγάρια (για παράδειγμα, ένα μυωπίας και ένα πρεσβυωπίας).

Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης για γυαλιά οράσεως (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας, πολυεστιακά και διπλοεστιακά) (κρύσταλλα και σκελετός) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100€ ανά τετραετία και για κάθε φακό επαφής τα 25€.

Για τις περιπτώσεις που αφορούν κερατόκωνο, το ποσό για κάθε φακό επαφής ανέρχεται στα 70€.


Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αίτηση αποζημίωσης:

1. Γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ από τον οφθαλμίατρο.

2. Απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται από το grandoptical.gr.

3. Βεβαίωση του υπεύθυνου οπτικού που εκδίδεται από το grandoptical.gr.

4. Φωτοτυπία λογαριασμού ΙΒΑΝ με δικαιούχο τον αναγραφόμενο στην ιατρική γνωμάτευση, για την κατάθεση της αποζημίωσης.


Τα βήματα για την υποβολή των δικαιολογητικών:

1. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ΕΟΠΥΥ eopyy gov.

2. Επιλέξτε «ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

3. Εισάγετε κωδικούς Taxisnet ή (αν έχετε) προσωπικό κωδικό ΕΟΠΥΥ. (Οι έμμεσα ασφαλισμένοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς εκτός αν πρόκειται για ανήλικα προστατευόμενα μέλη)

4. Εισάγετε το ΑΜΚΑ σας (Του χρήστη που συνδέθηκε στο προηγούμενο βήμα) και πατήστε «Είσοδος», μπορεί να χρειαστεί επικαιροποίηση στοιχείων.

5. Επιλέξτε «Ατομικά Αιτήματα Παροχών»

6. Επιλέξτε «Υποβολή»

7. Επιλέξτε «ΘΕΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ» : «ΟΠΤΙΚΑ» για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως.

8. Καταχωρήστε τον Ταχυδρομικό Κώδικα «ΤΚ» της κατοικίας σας.

9. Καταχωρήστε στο πεδίο «ΑΦΟΡΑ» αν πρόκειται για έμμεσο η άμεσο μέλος και συμπληρώστε το ΑΜΚΑ. (Οι έμμεσα ασφαλισμένοι αφού επιλέξουν «έμμεσο μέλος» εισάγουν τον δικό τους ΑΜΚΑ και θα εμφανιστούν αυτόματα τα υπόλοιπα προσωπικά του στοιχεία. Μόνο στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ» εισάγουν αυτά του άμεσα ασφαλισμένου. Για ανήλικα προστατευόμενα μέλη κάνετε ότι για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη).

10. Στα στοιχεία επικοινωνίας σας καταχωρείτε τον λογαριασμό email και το κινητό τηλέφωνο σας.

11. Στα στοιχεία δικαιούχου συμπληρώνετε τα στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου και τον λογαριασμό Τράπεζας ΙΒΑΝ επιθυμείτε να λάβετε το ποσό της αποζημίωσης οπτικών. Στο πεδίο «Αιτούμενο ποσό» αναγράφουμε το ακριβές ποσό του παραστατικού (απόδειξη) που σας δόθηκε από το κατάστημά οπτικών.

12. Στα Στοιχεία Παραπεμπτικού/Γνωμάτευσης βλέπετε τις διαθέσιμες Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ (Πίνακας «Διαθέσιμες»). Επιλέξτε τον αριθμό που συμπίπτει με αυτόν που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το barcode στη γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ, που σας χορήγησε ο οφθαλμίατρός σας, και πατήστε το βελάκι για να την μεταφέρετε στον πίνακα «Επιλεγμένες».

13. Ανεβάστε πατώντας «+» σκαναρισμένα ή με απλή φωτογραφία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που σας ζητούνται (απόδειξη πληρωμής, βεβαίωση του Καταστήματος Οπτικών, πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου τραπέζης που πιστοποιεί τον αριθμό IBAN που καταχωρήσατε)

14. Πατήστε «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ» και περιμένετε να γίνει η επιβεβαίωση.

15. Πατάτε στα τετράγωνα κουμπιά ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να τηρείτε για 5 χρόνια τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και ότι με ατομική σας ευθύνη τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά.

16. ΠΡΟΣΟΧΗ – Μετά την υποβολή του αιτήματος σημειώστε τον αριθμό πρωτοκόλλου και αρμόδια ΠΕΔΙΑ ώστε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και δεν λάβετε την αποζημίωση για τα οπτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή των κατάλληλων γυαλιών οράσεως, επισκεφθείτε μας ΕΔΩ